21. 11. 2024   |   svátek má Albert
 

Brokolicová bábovka

Název Množství a jednotka
brokolice 500 g
pikantní klobása 150 g
anglická slanina 50 g
česnek 5 stroužků
sýr eidam cihla 30% 100 g
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)



Postup
Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě (1 lžička soli na 1 l vody) do poloměkka - asi 15 minut. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme v cedníku okapat. Než se nám uvaří brokolice, nakrájíme si na drobné kostičky ostřejší klobásku a anglickou slaninu (- můžeme použít zbytky uzenin, točený salám, šunku, šunkový, klobásku, zbytek uzeného, co máme k dispozici, dohromady cca 200g). Eidam a čedar (dohromady 150g) nastrouháme nahrubo. Okapanou brokolici nakrájíme nadrobno, nasypeme do větší misky, přidáme nakrájenou uzeninu, polohrubou mouku s práškem do pečiva, žloutky, mléko, prolisovaný česnek, směs osolíme zarovnanou lžičkou soli, okořeníme muškátovým květem (1/4 lžičky), opepříme a promícháme. Přidáme nastrouhaný sýr, dotuha ušlehané bílky, promícháme (pokud je těsto moc tuhé, přidáme trošku mléka) a vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané bábovkové nebo chlebíčkové formy. Troubu předehřejeme na 180° a bábovku upečeme dozlatova. Upečenou bábovku posypeme nastrouhaným sýrem.

Podáváme teplé i studené, s brambory nebo s bagetou.

Tip:
Můžete péct i na plechu, doba pečení bude o něco kratší, v bábovkové formě může být doba pečení delší, podle typu bábovky a trouby :-).
Do těsta můžeme přidat i kousek dobrého domácího špeku, nebo zužitkovat jakékoliv zbytky tvrdých sýrů, může být i niva.



Další fotografie
 


RECEPTY

Dýňové rizoto na šalvěji

Postup: Dýni hokkaido rozpůlíme, lžící vydlabeme semena a nakrájíme na malé kostičky -... zobrazit recept

RECEPTY

Ďábelská kuřecí směs s fenyklem

Postup: Očistíme a nakrájíme si nejdříve všechnu zeleninu: cibuli najemno, papriku a... zobrazit recept

RECEPTY

Ředkvičková polévka

Postup: Svazek ředkviček očistíme, necháme i pár pěkných listů. Ředkvičky nakrájíme na... zobrazit recept

RECEPTY

Gothaj v těstíčku

Postup: Gothajský salám (vcelku) nakrájíme na silnější, asi 1,5 cm plátky. Do každého... zobrazit recept

RECEPTY

Višňový džem

Postup: Višně umyjeme, odstraníme stopky a vypeckujeme. Dáme do většího hrnce a vaříme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Éčka v nanucích - jsou bezpečná?

Guma guar, karubin, karagenan, lecitin... co si pod tím máme představit? Tak si těm "éčkům" z testovaných nanuků podíváme na zoubek. Jaká jsou éčka v testovaných nanucích: Téměř u všech "éček" v testovaných výrobcích se jedná... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurant Slunečnice

Restaurace Club Slunečnice je vyhlášena svým příjemným, stylovým prostředím a...